Karamel chocolade blokken
Wat heb je nodig:
Voor de koek bodem:
- 300 gr digestive koekjes
- 150 gr roomboter
- 1 theelepel zout
Voor de karamel:
- 60 gr roomboter
- 4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- 1 blikje gecondenseerde melk
Voor de chocolade topping:
- 250 gr pure chocolade
- 100 ml slagroom
- 75 gr witte chocolade
(ben je niet zo gek op pure chocolade? wissel de pure chocolade om voor de witte of melk chocolade.)
Overig:
- Bakblik (het liefst vierkant zoals een brownie bakblik)
- Bakpapier
- Een sateprikker
- Een grote hand gezouten pinda's
Bereiding:
- We beginnen met het maken van de bodem. Daarvoor bekleden we eerst het bakblik met bakpapier.
- Verkruimel de digestive koekjes. Dit kan met de hand of in de keukenmachine.
- Smelt de 150 gr roomboter in een pannetje
- Voeg de gesmolten boter toe aan de koekkruimels samen met de theelepel zout en roer alles goed door.
- Het mengsel gaat nu als eerst je bakblik in. Verdeel het mengsel en druk aan met de bolle kant van een lepel.
- Zet het bakblik in de koelkast. je gaat nu verder met het maken van de karamel.
- Smelt 60 gr roomboter in een pannetje.
- Voeg de 4 eetlepels lichtbruine basterdsuiker toe en blijf goed roeren.
- Als de suiker is opgelost voeg je het blik met gecondenseerde melk toe.
- Breng het mengsel aan de kook en blijf goed roeren. (dit duurt ongeveer 10 minuten).
- Na de 10 minuten zal het karamel mengsel al aardig ingedikt zijn. Het hoeft geen echte karamel dikte hebben, het zal nog dikker worden in de koelkast.
- Hak de pinda's fijn met de hand of in een keukenmachine en voeg 2/3 toe aan de karamel.
- voeg nu het karamel mengsel over de bodem in het bakblik en zet hem daarna weer terug in de koelkast.
- Warm de 100 ml slagroom op in een pannetje.
- Voeg de 250 gr pure chocolade toe aan de slagroom.
- Verdeel dit mengsel over de karamel en zet weer terug in de koelkast.
- Smelt nu de 75 gr witte chocolade in een pannetje.
- Giet de witte chocolade bovenop de pure chocolade en maak met de sateprikker een mooi figuurtje op de bovenkant.
- Strooi de rest van de gehakte nootjes over de bovenkant.
- Zet nu 2 uur weg in de koelkast.
Nu smullen maar!!