Herfst stoofpot met bokbier
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 700 gr runder skudalappen (Iers)
- 400 gr pompoenblokjes
- 100 gr spekjes
- 2 plakken ontbijtkoek
- 2 theelepels mosterd
- 3 tenen knoflook
- 2 uien
- 2 winterwortelen
- 1 flesje bokbier
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 1 eetlepel appelstroop
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel bloem
- peter & zout
Bereiding:
- Snijd het vlees in blokjes (ongeveer ter grootte van een dobbelsteen).
- snijd de ui in halve ringen
- Maak de wortel schoon en snijd in plakjes.
- Bestrooi het vlees met peper & zout.
- Voeg de bloem toe en schep goed door elkaar.
- Snijd de bruine randjes af van de ontbijtkoek (deze bakken aan dus gebruiken we niet).
- Smeer de ontbijtkoek in met de mosterd en snijd in stukjes.
- Zet een braadpan op het vuur. laat even goed heet worden en voeg vervolgens de olijfolie toe.
- Braad het vlees op hoog vuur aan totdat het mooi bruin van kleur is.
- Haal het vlees uit de pan en zet even appart.
- Bak in het achtergebleven vocht de ui, knoflook (geperst), wortel en spekreepjes even aan.
- Voeg nu het vlees weer toe samen met de laurierblaadjes, kruidnagel, tomatenpuree, ontbijtkoek, appelstroop en het bokbier.
- Voeg als het nodig is wat water toe zodat het vlees net onder water staat.
- Roer alles goed door elkaar en laat het ongeveer 3 uur sudderen met de deksel erop (hoe langer hoe zachter het vlees).
- Voeg 30 minuten voor het serveren de pompoenblokjes toe. Wil je dat de pompoenblokjes nog een lekkere bite hebben? voeg ze dan 15 minuten voor serveren toe.
Eet smakelijk!
Serveertip: lekker met aardappelpuree en/of tagliatelle.