Herfst stoofpot met bokbier

Wat heb je nodig voor 4 personen:

  • 700 gr runder skudalappen (Iers)
  • 400 gr pompoenblokjes
  • 100 gr spekjes
  • 2 plakken ontbijtkoek
  • 2 theelepels mosterd
  • 3 tenen knoflook 
  • 2 uien 
  • 2 winterwortelen
  • 1 flesje bokbier
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel bloem
  • peter & zout

 

Bereiding:

  1. Snijd het vlees in blokjes (ongeveer ter grootte van een dobbelsteen).
  2. snijd de ui in halve ringen
  3. Maak de wortel schoon en snijd in plakjes.
  4. Bestrooi het vlees met peper & zout.
  5. Voeg de bloem toe en schep goed door elkaar.
  6. Snijd de bruine randjes af van de ontbijtkoek (deze bakken aan dus gebruiken we niet).
  7. Smeer de ontbijtkoek in met de mosterd en snijd in stukjes.
  8. Zet een braadpan op het vuur. laat even goed heet worden en voeg vervolgens de olijfolie toe.
  9. Braad het vlees op hoog vuur aan totdat het mooi bruin van kleur is.
  10. Haal het vlees uit de pan en zet even appart.
  11. Bak in het achtergebleven vocht de ui, knoflook (geperst), wortel en spekreepjes even aan.
  12. Voeg nu het vlees weer toe samen met de laurierblaadjes, kruidnagel, tomatenpuree, ontbijtkoek, appelstroop en het bokbier.
  13. Voeg als het nodig is wat water toe zodat het vlees net onder water staat.
  14. Roer alles goed door elkaar en laat het ongeveer 3 uur sudderen met de deksel erop (hoe langer hoe zachter het vlees).
  15. Voeg 30 minuten voor het serveren de pompoenblokjes toe. Wil je dat de pompoenblokjes nog een lekkere bite hebben? voeg ze dan 15 minuten voor serveren toe.

 

Eet smakelijk!

Serveertip: lekker met aardappelpuree en/of tagliatelle.